Nyhedsbrevet SGH – November 2016
Nyhedsbrevet SGH 8. Årgang nr. 6 – November 2016
Sammenslutningen af Grundejerforeninger i Hvidovre Kommune
Stort møde: Hvorfor spare på vandet?
Er der overhovedet nogen grund til at spare på vandet i det daglige? Betyder det ikke bare, at vandprisen stiger, fordi HOFOR har nogle faste omkostninger, der altid skal dækkes?
Det er et par af de spørgsmål, som projektleder i HOFOR Søren Christensen vil svare på, når han gæster Sammenslutningen af Grundejerforeninger i Hvidovre, SGH. Mødet finder sted:
Torsdag den 10. november kl.19.00 i Lille Friheden
Nogle af de andre spørgsmål, Søren Christensen vil svare på i sit indlæg er blandt andet:
- Hvor/hvordan får vi vandet
- Forbrug af vand i hjemmet
- Hvad koster dit vandforbrug
- Eksempler på vandbesparelser
- Eksempler på priser
Du har selvfølgelig også mulighed for at få svar på dit eget spørgsmål om drikkevand.
Under mødet er SGH vært ved en sandwich og en øl eller en vand. Vel mødt.
Masser af støj i Hvidovre
SGH havde den 20. september inviteret professor Jørn Mikkelsen fra DTU, der også er medlem af en gruppe mod støj ved Køge Bugt, til at fortælle om, hvor støjplaget Hvidovre er. Og bliver det endnu mere, når den nye jernbane til Ringsted åbner.
Jørn Mikkelsen fortalte, at Hvidovre er meget støjplaget, og han havde også nogle forslag til, hvordan støjen minimeres. Blandt andet ved flere støjværn og ikke mindst ved en overdækning af motorveje gennem Hvidovre. I Hamburg har man overdækket en motorvej med et godt resultat, og det samme kan ifølge Jørn Mikkelsen også gøres i Danmark. Blandt andet kan man tiltrække investorer til sådan et projekt ved at tilbyde dem, at de må bygge huse og kontorer oven på overdækningen og derved få et afkast af investeringen. Jørn Mikkelsen er en meget dedikeret og engageret mand, og han arbejder videre med projektet, som alle inviteres til at deltage i.
4 tons ukrudt og haveaffald indsamlet
Grundejerne har været gode til at deltage i den hæk- og ukrudtskampagne, som Hvidovre Kommune i samarbejde med SGH kørte i slutningen af september.
På otte store containere anbragt forskellige steder i kommunen blev I grundejere opfordret til at ”Klip din hæk & tag ukrudt væk. Hjælp os med at holde byen ren og sikker at færdes i”. Formålet var at tilskynde jer grundejere til at klippe jeres hæk, fjerne ukrudt på fortovet og beskære træer og buske med grene, der hænger ud over fx vejskilte og gadelamper. Og ikke mindre end fire tons haveaffald kunne grundejerne afleveret i løbet af de fem kampagnedage.
”Det her kan være med til at skabe en holdningsændring til at holde det værste ukrudt fra døren. Jeg har fået en del kommentarer om, at det er rigtig godt, at det blev sat på dagsordenen. Men selvfølgelig også negative om, at det her skal vi ikke blande os i,” sagde Flemming J. Mikkelsen fra SGH dengang til Hvidovre Avis. Han betegnede kampagnen som en succes, der er værd at bygge videre på.
– Det her er med til at skabe en følelse af, at det er et fælles ansvar, tilføjede han.
Samme opfattelse har Vej og Parkchef Michael Søndergaard Daugaard. Han sagde til Hvidovre Avis:
”Der er nogle ting, vi vil gøre anderledes, hvis vi vælger at gøre det igen næste år. For eksempel vil vi placere nogle af containerne lidt anderledes. Men alt i alt synes jeg, at opbakningen har været god – og at vi har fået en pænere og mere sikker by ud af det”.
Det kan allerede oplyses nu, at succesen bliver gentaget igen i 2016. SGHs bestyrelse var meget tilfreds med resultatet, og både forvaltning og politikere har givet tilsagn om, at kampagnen løber af stablen i løbet af 2017. Det nøjagtige tidspunkt kendes ikke i øjeblikket.
Klart nej til vindmøller
I september sagde kommunalbestyrelsen overraskende nej til at opstille tre kæmpevindmøller, som Hvidovres borgmester havde lovet sin partikollega i Københavns Kommune, overborgmester Frank Jensen, at opstille. At der pludselig var 11 stemmer imod og 10 for vindmøllerne i kommunalbestyrelsen hang blandt andet sammen med, at 11 personer og organisationer havde afgivet høringssvar i sagen. Og alle 11 svar var negative.
SGHs høringssvar var et af disse 11. I sit høringssvar i maj gjorde SGH Hvidovre Kommune opmærksom på, at SGH siger nej til etablering af tre 150 meter høje kæmpevindmøller på den østlige kant af Avedøre Holme. SGH er for vindmøller til produktion af vedvarende energi, men imod forkerte placeringer. Ifølge SGHs bestyrelse var den tiltænkte placering på Avedøre Holme forkert, fordi møllerne ville være ødelæggende for borgerne og for miljøet.
SGHs begrundelse for at sige nej tak er den samme, som SGH sammen med blandt andre Hvidovre Kommune brugte til at sige nej tak, da Københavns Kommune havde planer om at opføre kæmpevindmøller ved Kalvebod Syd for nogle år siden. Vindmøllerne er qua deres størrelse uegnet til at blive placeret så tæt på beboet område, som der her er tale om. De udsender en masse lavfrekvent støj, de giver på grund af deres højde skyggeproblemer for omgivelserne. Og de skæmmer udsigten ud over vandet. Samtidig er møllernes virkning på fuglelivet ukendt.
SGH fandt det samtidig helt forkert at opsætte møllerne, da det var en ’tjeneste’, kommunalbestyrelsen vil gøre Københavns Kommune, som skulle opstille møllerne. Møllerne ville således ikke tælle med i Hvidovre Kommunes regnskab for CO2-udledning. Derfor fandt SGH det meget ejendommeligt, at Hvidovre Kommune kunne anbefale etableringen af nogle vindmøller, som vil betyde mindst lige så store gener for de omkringboende, som de planlagte vindmøller ved Kalvebod Syd, og som Hvidovre Kommune arbejdede meget ihærdigt på at undgå opførelsen af.
Anbefaler kun ni etager i Rødovre
Rødovre Port, som er planlagt ved Rødovre station
I et høringssvar til Rødovre Kommune har SGH overordnet set udtrykt sig positiv over for en udvikling af området ved Rødovre station med et stort nyt byggeri. Området består af en kedelig brandtomt og en ubenyttet bygning. I SGHs bestyrelse er vi enige med Rødovre Kommune i, at der er et stort, uudnyttet potentiale for udvikling af området med en blanding af boliger og erhverv. Realiseringen af projektet kan højne området markant, og gøre det mere attraktivt som markant naboområde for Hvidovres borgere.
SGH har imidlertid også gjort Rødovre Kommune opmærksom på, at realiseringen af det nye projekt betyder mere trafik, mere parkering, mere støj, flere busser, nedsivning, skygge og mere udledning af CO2, som også vil påvirke borgere i Hvidovre.
I SGH håber vi derfor, at alle disse ting vil blive taget i betragtning, når projektet udformes, så det belaster det omkringliggende miljø mindst muligt. SGH håber samtidig, at der i videst muligt omfang vælges grønne løsninger i udformningen af byggeriet selvom dette kan medføre en merudgift.
Nyt byggeri ved Rødovre Station
I forbindelse med byggeriet er der foreslået en støjskærm mod jernbanen for at beskytte byggeriet mod støj fra togene. Her håber SGH, at man vil sikre, at støjskærmen udformes, så den ikke reflekterer øget støj hen over jernbanen mod syd, som vil belaste Hvidovres borgere. Måske skal der suppleres med yderligere en støjskærm syd for jernbanen.
I projektet er foreslået byggeri op til 19. etage. Det betyder en meget stor byfortætning af hele området, hvilket vil få konsekvenser også ind i Hvidovre Kommunes område, hvor der i forvejen er meget etagebyggeri. Samt give skyggevirkninger. Derfor støtter SGH lokale grundejerforeninger, som foreslår, at der maksimalt bygges op til 9 etager for at reducere den foreslåede byfortætningsgrad.
Over halvdelen af grundejerforeningerne er SGH-medlemmer
Opbakningen til SGH stiger. Ganske betragteligt endda. I juli – august gennemførte vi en kampagne for at tiltrække flere medlemsforeninger. Bestyrelsen gjorde det attraktivt ved at love kontingentfrihed for de nye medlemmer i resten af 2016.
Fire nye foreninger med tilsammen næsten 500 grundejere som medlemmer har meldt sig ind i SGH. Det er det højeste antal medlemmer nogensinde i SGHs 14-årige historie. Aldrig nogensinde tidligere har medlemstallet været over 50 pct. af samtlige grundejerforeninger i kommunen.
I SGHs bestyrelse siger vi mange tak for den store opbakning. Det giver styrke at være så mange, og i SGHs bestyrelse er vi meget opmærksomme på det ansvar, der ligger i at have så mange medlemmer. Tak for det.
www.sgh.nu er nu relanceret
SGH har haft en hjemmesiden siden starten i 2002. Men det seneste år har den ikke fungeret optimalt. www.sgh.nu er nu relanceret med et helt nyt layout, som gør det nemmere at finde rundt på siden. Vi håber, at den vil falde i medlemmernes smag, og at mange vil benytte sig at af besøge siden for at følge med i SGHs aktiviteter.