Nye tænder til tunnelmaskinen Gro
Maskinen med navnet Gro, der skal bore kloaktunnelen mellem Gl. Køge Landevej og Sønderkær, har siden juni tygget sig gennem 250 meter undergrund. Det har været hårdt for hendes tænder, som er blevet skiftet flere gange på grund af nedslidning.
Gro arbejder alle hverdage fra syv morgen til klokken 18 aften. Og arbejdsdagen er hård for hendes tænder, siger projektleder Eva Arler fra HOFOR:
”Undergrunden har bestået af meget hård kalk og flint, og Gro har skudt en gennemsnitsfart på omkring seks meter om dagen. Tyggearbejdet går hårdt ud over hendes tænder – både hjørne- og kindtænderne, som vi har skiftet flere gange.”
Trods den hårde undergrund og de hyppige ”tandlægebesøg” bevæger Gro sig frem som planlagt og forventes at nå Gl. Køge Landevej inden jul.
En fjern torden fra undergrunden
Mens Gro tyggede sig gennem den hårde og bastante kalk og flint har hendes aktiviteter cirka ti meter under jordoverfladen været næsten usynlige og uhørlige.
”Men nu kan man måske høre hende som en svag torden fra undergrunden og lidt rystelser oppe på jordoverfladen,”siger Eva Arler.
Det skylds, at Gro nu befinder sig i ”Hvidovredalen”, som ligger i området under Bendstrupvej. Her er undergrunden mere porøs og derfor kan vi høre og mærke lidt til Gro, forklarer Eva Arler:
”I ”Hvidovredalen” er der ikke kalk, men moræneler og store sten. Undergrunden er mere uensartet her, og der er et stort indhold af sten. Derfor kan vi høre hende som en svag rumlen, ligesom det kan ryste lidt, når hun knuser og spiser de store sten.”
CO2-alarmer i nogle huse
I ejendomme med kælder kan der være risiko for, at der trænger CO2 op fra undergrunden, især når vi sænker grundvand. CO2, som også hedder kulilte, er det vi ånder ud, og det findes naturligt i undergrunden. HOFOR har derfor i samarbejde med Hvidovre Kommune besluttet at opsætte CO2-alarmer i udvalgte ejendomme, hvor der kan være risiko for CO2. Der bliver sat alarmer op i i alt 35 ejendomme, og de 25 er allerede sat op.
”Det har ikke noget med Gro at gøre, men er et problem, som kan opstå, når vi pumper grundvandet tilbage i undergrunden. Så kan der blive presset CO2 op gennem jordlagene, og hvis ejendommen har kælder og ligger i et område med blød tørve-bund, kan der være risiko, at denne luftart trænger ind. Derfor sætter vi CO2-alarmer op, så vi kan nedbringe CO2-indholdet straks, hvis det bliver nødvendigt,” forklarer Eva Arler.
De ti alarmer, som mangler, sættes løbende op, og beboerne informeres på forhånd.
Færdig på I. G. Smiths Allé
På I. G. Smiths Allé, hvor byggepladsen har ligget meget tæt på beboerne, er HOFOR færdig for denne gang:
Vi har lagt asfalt på, og der er igen åbnet for trafik. Om halvandet år kommer vi dog tilbage for at udføre et mindre arbejde, som vil tage omkring to- tre uger at udføre,”oplyser Eva Arler.
Hun oplyser også, at et grundvandsanlæg foreløbig bliver stående på adressen.